top of page
Search

ΔΙΑΣ VS ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ

  • ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΣ
  • Mar 31, 2018
  • 2 min read

Μετά την επίσκεψή μας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στις 25/10/2017, το παρακάτω άγαλμα, είναι του Δία ή του Ποσειδώνα;

X 15161 Xάλκινο άγαλμα Διός ή Ποσειδώνος, το οποίο βρέθηκε κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο, στη βόρεια Eύβοια. Γύρω στο 460 π.X. Xάλκινο άγαλμα θεού, το οποίο βρέθηκε στο βυθό της θάλασσας κοντά στο ακρωτήριο Aρτεμίσιο, στη βόρεια Eύβοια. O θεός, σε έντονο διασκελισμό, τεντώνει μπροστά το αριστερό χέρι, ενώ με το δεξί κρατούσε τον κεραυνό ή την τρίαινα. Oι γνώμες διίστανται για το αν αποδίδεται ο Δίας ή ο Ποσειδώνας (πιθανότερη φαίνεται η πρώτη άποψη). Tο άγαλμα είναι ένα από τα λίγα σωζόμενα πρωτότυπα έργα του αυστηρού ρυθμού με θαυμάσια απόδοση της κίνησης και της διάπλασης του κορμιού, αναμφίβολα δημιούργημα μεγάλου γλύπτη της πρώιμης κλασικής εποχής. Ύψος 2,09μ. http://www.namuseum.gr/index.html

Το κολοσσιαίο άγαλμα του Ποσειδώνα είναι κατασκευασμένο από Πάριο μάρμαρο. Σώζεται ολόκληρο μαζί με την πλίνθο του. Συγκροτείται από δύο τεμάχια λίθου, τα οποία είναι προσαρμοσμένα κατά το μέσο περίπου του σώματος. Λείπουν η μύτη, μέρος του αριστερού άνω κρανίου, το οποίο ήταν πρόσθετο, και ελάχιστα τεμάχια από το ιμάτιο. Στο χέρι κρατούσε τρίαινα.

Ο θεός Ποσειδώνας παρουσιάζεται μεγαλοπρεπής και επιβάλλεται με το μέγεθος και την διάθεση της όλης μορφής του. Στέκει όρθιος, στηριζόμενος στο δεξί του πόδι, έχοντας το δεξί χέρι ανορθωμένο, στο οποίο κράδαινε τρίαινα. Στηρίζει το αριστερό του χέρι στη μέση του, κρατώντας το ιμάτιο που πέφτει από τον ώμο και σκεπάζει τους μηρούς, αφήνοντας ακάλυπτο το σώμα από τη μέση και πάνω. Στο δεξί του πόδι ένα δελφίνι βουτάει στο νερό.

http://www.namuseum.gr/index.html

Παρατηρούμε ότι η θέση του χεριού του Ποσειδώνα δείχνει ότι κρατεί την τρίαινα,

δεν την εκτοξεύει.

Απεικόνιση Διός σε αγγείο

Εδώ φαίνεται ότι η θέση που παίρνει το άγαλμα και η εικόνα από το αγγείο και το άλλο άγαλμα δείχνει θέση εκτόξευσης και είναι ακριβώς η ίδια. Εκ Διός μολείν Κεραυνόν.

Χάλκινο αγαλματίδιο του 6ου αιώνα π.Χ. από τη Δωδώνη με στάση σώματος και χαρακτηριστικά κεφαλής ίδια με του αγάλματος του Αρτεμισίου. Ο κεραυνός δεν αφήνει αμφιβολία ότι πρόκειται περί του Δωδωναίου Διός.

Έρευνα και σχόλια

Διαμαντής Ηλίας Α1

 
 
 

Comments


bottom of page